Dlaczego polecamy suplementy Nutrilite

  • To największy na świecie producent preparatów witaminowo- mineralnych i zarazem jedyny, który wytwarza suplementy korzystając z własnych certyfikowanych upraw organicznych.
  • Marka Nutrilite to połączenie natury z najlepszymi osiągnięciami medycyny. Naukowcy Nutrilite aktywnie uczestniczą w kluczowych badaniach i publikacjach współpracując z czołowymi ośrodkami klinicznymi na całym świecie.
  • Preparaty powstają w procesie laboratoryjnym i podlegają ścisłej standaryzacji i kontroli – w procesie produkcji każda partia produktów przechodzi 300 testów jakości.

Suplementy w odchudzaniu i zachowaniu zdrowia

Co chwila słyszymy o nowych, cudownych w działaniu preparatach, które mają być tak wyczekiwanym przełomem w odchudzaniu. Niestety, większość z nich skutecznie odchudza… jedynie naszą kieszeń. Czy więc nie możemy liczyć, że suplementy diety przyniosą jakiekolwiej rezultaty? W istocie, jest kilka suplementów, których skuteczność potwierdziły badania. Działają one jednak jako wsparcie w ramach programu diety i ćwiczeń, przyjmowane jako jedyna metoda odchudzania nie spowodują utraty wagi. Lista jest krótka, dlatego wymienimy je tu wszystkie.

Błonnik

- to często niedoceniany sprzymierzeniec w procesie odchudzania. Można wyszczególnić kilka odmian błonnika, ale najczęściej słyszymy o dwóch: to błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik z otrębów, takich jak otręby pszenne to błonnik nierozpuszczalny. Nie zatrzymuje on wody, ale stymuluje jelita i przyspiesza ich pracę. Błonnik rozpuszczalny ma większą zdolność do wiązania wody i tworzenia żeli, jest lepiej tolerowany przez układ trawienny, a więc lepszy dla osób z wrażliwymi jelitami. Dobrym przykładem błonnika rozpuszczalnego jest babka płesznik czy też niektóre owoce i warzywa.

Podstawowe właściwości błonnika:

  • poprawia perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom
  • usuwa z przewodu pokarmowego substancje raktwórcze
  • wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej
  • obniża poziom cholesterolu i trójjglicerydów we krwi
  • stabilizuje poziom glukozy
  • spowalnia opróżnianie treści żoładka, daje uczucie sytości
  • utrudnia przyswajanie węglowodanów i tłuszczów z posiłku
Dietetycy zalecają spożywanie ok. 35 g błonnika dziennie i to koniecznie rozpuszczalnego, bo to on obniża ryzyko otyłości, miażdżycy, cukrzycy drugiego typu i raka jelta grubego. W Polsce spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 15 g dziennie, dlatego warto rozważyć uzupełnianie błonnika ze źródeł naturalnych, takich jak warzywa i owoce, a także jego suplementację.

 

UWAGA: Suplementacja diety odchudzającej błonnikiem spożywczym może zwiększyć jej skuteczność aż o 20%

 

Polecamy :
Błonnik Nutrilite w postaci tabletek do żucia o smaku pomarańczowo-śmietankowym, który zawiera blonnik roślinny pochodzący z 13 naturalnych źródeł, połączony z działającymi prebiotycznie fruktooligosacharydami oraz środek spożywczy z błonnikiem Nutrilite, neutralny smakowo proszek, który może być mieszany z napojami i posiłkami. Błonnik Nutrilite to formuła nie wywołująca dolegliwości jelitowych, pochodząca z roślin z upraw ekologicznych i nie zawierająca sztucznych barwników, aromatów ani konserwantów.

Kwasy tłuszczowe omega-3

- razem z omega-6 należą do NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować NNKT, dlatego muszą być mu one regularnie dostarczane wraz z pożywieniem, Obydwa typy kwasu są nam potrzebne, choć słyszymy głównie o omega-3. Problem leży bowiem w ich proporcjach w diecie – zalecana przez dietetyków to 2:1, spożywana przez przeciętnego Europejczyka – 20:1. Omega-6 mamy więc w dużym nadmiarze a skutki tego mogą być groźne: nasilenie stanów zapalnych, alergii, rozwój chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów.

 

Korzystne działanie kwasów omega-3:

  • obniżają poziom cholesterolu LDL („złego”) a podwyższają HDL („dobrego’)
  • zapobiegają sklejaniu się krwinek i zmniejszają ryzyko zakrzepów i miażdżycy
  • normalizują (zamiast: obniżają) ciśnienie krwi
  • redukują ryzyko arytmii serca i zawałów
  • zmniejszają stany zapalne i redukują bóle reumatyczne
  • mają korzystny wpływ na pamięć i układ nerwowy, przeciwdziałają depresji
  • uwrażliwiają tkanki na działanie insuliny, co zapobiega rozwojowi cukrzycy
  • pobudzają aktywnośc leptyny, hormonu odpowiedzialnego za zmniejszenie apetytu i metabolizm tłuszczów

 

UWAGA: Badania kilku tysięcy pielęgniarek w Wielkiej Brytanii kilka lat temu wskazują na związek pomiędzy konsumpcją omega-3 a zachowaniem prawidłowej wagi, kobiety spożywające ryby 4 razy dziennie lub suplementujące dietę 1000 mg omega-3 dziennie były statystycznie od 2 do 7 kilo lżejsze niż kobiety, które nie jadały ryb ani nie przyjmowały suplementów.

 

Głównym źródłem omega-3 są tłuste ryby morskie, a także niektóre oleje roślinne, np. lniany. Ten ostatni jednak szybko ulega jełczeniu, tracąc swe cenne właściwości. Jeśli z jakichś względów nie możemy, lub nie chcemy spożywać ryb, pozostają nam suplementy. Warto pamiętać by wybierać produkty renomowanych firm, gdyż jakość preparatów może znacznie od siebie odbiegać, a wielonasycone kwasy tłuszczowe łatwo ulegają utlenieniu jeśli nie zostaną zachowane wysokie standardy ich obróbki.

 

Polecamy :
Omega-3 Nutilite – zawiera olej z ryb żyjących w czystych akwenach Oceanu Atlantyckiego, bogaty w EPA i DHA

CLA

- czyli sprzężony kwas linolowy, to wielonienasycony kwas tłuszczowy, czasem nazywany „odchudzającym tłuszczem”. Organizm człowieka nie posiada zdolności do jego syntetyzowania, w małych ilościach zawarty jest w wielu produktach spożywczych, szczególnie w wołowinie i przetworach mlecznych. CLA bierze udział w procesach związanych z głównie z gospodarką tłuszczową. Transportuje też glukozę do komórek i ułatwia jej wykorzystanie. W wielu badaniach udowodniono, że zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej, zwiększając masę mięśniową, nawet przy braku aktywności fizycznej. CLA jest również antyoksydantem oraz wzmacnia układ odpornościowy.

 

Korzyści wynikające z suplementacji CLA to:

  • redukcja tkanki tłuszczowej, zwiększenie beztłuszczowej masy ciała
  • pozytwny wpływ na profil lipidowy
  • zmniejszenie insulinoooporności
  • działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne

 

UWAGA: Suplementacja 3000 mg CLA dziennie pozwala na utratę 90 g tłuszczu tygodniowo, nawet bez zmian w stylu życiu.

 

Polecamy :
CLA Nutrilite – to „mercedes”, wśród preparatów CLA obecnych na rynku, pozyskiwany jest ze znamion szafranu z upraw ekologicznych.

Białko

Przy wszelkich programach redukcji wagi i zwiększonej aktywności ruchowej warto zwiększyć też ilość białka w diecie. Biało daje uczucie sytości, pomaga budować masę mięśniową zwiększając skuteczność aktywności ruchowej i najsilniej ze wszystkich produktów pobudza metabolizm poprzez tzw. termogenezę poposiłkową.

Polecamy :
Dobrym źródłem czystego białka pochodzenia 100% roślinnego jest Odżywka Białkowa Nutrilite. Współczynnik efektywności odżywki (tzw. PER wskazujący na biologiczną wartość protein), wynosi 2,5, a więc podobnie jak w przypadku mięsa. Odżywka zawiera niewiele węglowodanów i tylko 3,4% tłuszczu, nie zawiera też żadnych sztucznych dodatków i jest produktem w pełni ekologicznym.

 

UWAGA : Preparat może być stosowany przez diabetyków, wegetarian i wegan.

Koenzym Q10 Nutrilite

Wsparcie przy przy odchudzaniu zapewni nam także Koenzym Q10 , szczególnie wskazany dla osób po 30 r, życia, kiedy spada naturalne wytwarzanie go w naszym organizmie. Koenzym Q 10 zwiększa zasoby energetyczne organizmu, ułatwia proces neutralizacji wolnych rodników, działa odmładzająco i wspomaga prawidłową pracę serca i układu odpornościowego.

 

UWAGA: Jeśli masz ponad 40 lat, prawie na pewno cierpisz na niedobór koenzymu Q 10

 

Polecamy :
Koenzym Q10 Nutrilite

Suplementy witamino-mineralne

Skuteczne schudnięcie utrudniają nam też niedobory odżywcze – badania pokazują, że są one często wprost proporcjonalne do występującej nadwagi i otyłości. Zbilansowana dieta powinna zapewnić nam wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, lecz niestety, często tak nie jest. Czasem docierają do nas sprzeczne informacje na temat celowości suplementacji, rzadko jesteśmy też informowani, że nie wszystkie suplementy są takie same i równie korzystne dla zdrowia – inaczej działają wyizolowane, sztucznie wyprodukowane witaminy, zupełnie inaczej kompleksy fitoskładników będące wyciągami z całych warzyw, owoców i ziół.

 

Osoby zainteresowane tematem zachęcamy to zapoznania się z tym tematem w zakładce Do poczytania

 

Polecamy :
Daily Nutrilite: dzienna dawka witamin i mikroelementów, koncentrat z 7 roślin: lucerny, rukwi wodnej, pietruszki, aceroli, szpinaku, wodorostów i marchwi
DoubleX – najsilniejszy naturalny przeciwutleniacz dostępny na rynku, wyciąg z aż 23 roślin zawierający ponad 2000 fitoskładników w każdej porcji.
Koncentrat z warzyw i owoców – uzupełnienie podstawowych preparatów

W zależności od stanu zdrowia polecamy także inne suplementy:

  • Dolegliwości stawowe (choroby zwyrodnieniowe i stany zapalne) – Glukozamina Nutrilite
  • Nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca – Magnez
  • Pogorszenie pamięci, problemy ze wzrokiem – Jagoda z luteiną
  • Przerost prostaty, podwyższony cholesterol – Saw Palmetto