Jestem psychodietetykiem po Wyższej Szkole Psychologii Społecznej. Problematyką zdrowego odżywiania i odchudzania interesuję się od lat, ponieważ problem skłonności do tycia dotyczy mnie samej – choć obecnie, od kilkunastu lat, dzięki metodom, które polecam moim pacjentom, udaje mi się utrzymać prawidłową wagę. dietetyk Wierzę, że kluczem do sukcesu jest indywidualne podejście do każdego pacjenta. Nigdy nie narzucam mu swoich własnych rozwiązań. Zalecenia dotyczące zdrowego żywienia staram się przystosować do preferencji smakowych klienta, proponując dietetyczne zamienniki ulubionych potraw, zawsze też uwzględniam styl życia i rozkład dnia danej osoby: inaczej zaplanujemy dietę prowadzącej dom mamie, która przygotowuje posiłki dla całej rodziny, inaczej dla zapracowanego pracownika korporacji. Na każdym etapie upewniam się, czy proponowany program jest odpowiedni i jestem otwarta na jego korektę.Jadłospisy, które układam są oparte na łatwo dostępnych składnikach, a przede wszystkim są smaczne, sycące I nieskomplikowane w przygotowaniu. Najważniejsze jest dla mnie, aby pacjent na stałe zmienił swoje nawyki żywieniowe, w granicach, jakie są dla niego akceptowalne, i aby utrata wagi była trwała.

Uważam, co zresztą potwierdzają najnowsze badania, że sama dieta, bez aktywności ruchowej, nie przynosi spodziewanych rezultatów. Ta aktywność to powinno być coś, co sprawiam nam przyjemność: dla niektórych osób będzie to bieganie, dla innych pływanie czy siłownia, istotne jest aby był to wysiłek zmuszający serce do szybszego bicia i trwający co najmniej 30-40 minut kilka razy w tygodniu. Paniom, które mają skłonność do odkładania tkanki tłuszczowej w postaci trudnych do spalenia „zrazików”, polecam bardzo skuteczny program treningu i zabiegów na ciało opracowany przez fizjoterapeutów ze Studio Svelte, zaś zarówno Panów i Panie zachęcam do spróbowania dynamicznego Nordic Walking, z powodzeniem wykorzystywanego w ramach organizowanych przez pensjonat Vita i Studio Svelte wczasów odchudzających.

Programy żywienia oparte są na zasadach diety niskoglikemicznej ograniczającej węglowodany proste. Podstawę posiłków stanowią chude ryby, mięso, jaja i nabiał oraz warzywa – surowe i gotowane przygotowywane na bazie urozmaiconych przepisów. Stosując tę dietę nie ma potrzeby ważenia produktów i liczenia kalorii.